Vremurile de boom economic au revenit în Silicon Valley. Parcurile de birouri de-a lungul autostrăzii 101 sunt din nou împodobite cu însemnele unor start-up-uri pline de speranță. Chiriile urcă vertiginos, la fel și cererea pentru case de vacanță șic în stațiuni precum Lake Tahoe - un semn de averi care se acumulează. Bay Area a fost locul în care s-au născut industria semiconductoarelor și companiile de calculatoare și internet, care s-au dezvoltat de pe urma acesteia. Vrăjitorii acestora au oferit multe dintre minunile care fac ca lumea să ni se pară futuristă: de la telefoanele cu ecran tactil, căutarea instantanee în mari biblioteci și până la puterea de a pilota o dronă de la mii de kilometri distanță. Revigorarea activității comerciale pentru prima oară după 2010 sugerează că motorul progresului a repornit.
Astfel, este surprinzător faptul că există persoane în Silicon Valley care cred că zona se află în stagnare și că ritmul inovațiilor este în scădere de decenii. Peter Thiel, unul dintre fondatorii companiei PayPal, și primul investitor extern al Facebook, afirmă că în America inovația se găsește „undeva între situație critică și moarte”. Ingineri din domenii diferite împărtășesc sentimente de dezamăgire similare. Iar un grup mic de economiști, al cărui număr este însă în creștere, consideră impactul economic al inovațiilor contemporane drept copie palidă a celui din trecut.
[ … ]
Inovații alimentate de puterea de procesare ieftină sunt lansate în toate domeniile. Calculatoarele încep să înțeleagă limbajele naturale. Oamenii controlează jocurile video doar prin mișcarea corpului, această tehnologie putându-și găsi în curând aplicații în cea mai mare parte a lumii afacerilor. Imprimarea tridimensională este capabilă să producă în serie o gamă tot mai complexă de obiecte și ar putea trece în curând la realizarea țesuturilor umane și a altor materiale organice.
Un pesimist în materie de inovații ar putea respinge acest scenariu, etichetându-l drept „dulci promisiuni deșarte”. Însă ideea unei creșteri bazate pe tehnologie care cunoaște mai degrabă o ascensiune neabătută ori un declin continuu, decât o mișcare de flux și reflux, se află în contradicție cu istoria. Chad Syverson de la Universitatea din Chicago scoate în evidență faptul că în epoca electrificării, creșterea productivității a fost greoaie. Între sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, într-o perioadă de inovații importante în domeniul electric, creșterea a fost lentă; după care, ritmul creșterii s-a accelerat masiv.