Glossary entry (derived from question below)
English term or phrase:
leave without pay
Finnish translation:
Palkaton vapaa
English term
leave without pay
Even though the leave is unpaid, there may still be additional costs that managers need to consider in terms of recruiting staff to back-fill employees who are accessing leave without pay for long periods. (The State of Queensland)
Leave without pay granted for medical reasons, leave granted for child bearing, and work-incurred disability may require written certification from the employee's health-care provider. (University of California)
Employees may also request to take leave without pay, depending on their personal situation. In jobs that don’t include vacation time or sick leave, an employee may take leave without pay as a way to travel or if they are unable to go to work. (WiseGEEK)
5 +2 | Palkaton vapaa | Arja Whiteside (X) |
4 | Palkaton virkavapaus tai työstä vapautus | Arja Whiteside (X) |
4 | palkaton poissaolo | Alfa Trans (X) |
Dec 8, 2009 13:18: changed "Kudoz queue" from "In queue" to "Public"
Dec 8, 2009 13:58: changed "Stage" from "Preparation" to "Submission"
Dec 11, 2009 14:58: changed "Stage" from "Submission" to "Selection"
May 18, 2010 07:54: changed "Stage" from "Selection" to "Completion"
Proposed translations
Palkaton vapaa
Palkaton vapaa ei katkaise eläkkeen karttumista Enintään vuoden mittainen palkaton poissaolo työstä ei jatkossakaan katkaise eläketurvan karttumista. (STM)
Vaikka palkaton vapaa ei ole tässä esimerkissä tarkastelujaksoa pidentävä hyväksyttävä syy, on työnte-kijä A ollut työssä vähintään 43 kalenteriviikkoa 28 kuukauden tarkastelujakson aikana, joten hänen työssäoloehtonsa on täyttynyt. (TYÖTTÖMYYSKASSOJEN YHTEISJÄRJESTÖ)
–Lomautuksen vaihtoehdoksi on näillä näkymin jäämässä palkaton vapaa. (UUSIMAA)
palkaton poissaolo
Yli kahden kuukauden palkattomilla poissaoloilla on yleensä vaikutusta tynötekijän vuosiansioon ja siten niillä voi olla vaikutusta työntekijän eläketurvaan. Palkattomia ilmoitettavia poissaoloja ovat mm: •asevelvollisuus •lomautus •äitiys- ja isyysloma sekä hoitovapaa •opintovapaa •virkavapaa •vuorotteluvapaa •sairausloma (Tapiola)
Jos palkansaajan (sairas- tai äitiyslomasta taikka opiskeluvapaasta jne. johtuvat) palkattomat poissaolot ovat lisäksi vaikuttaneet hänen viitekuukauden bruttoansioihinsa (muuttuja 4.2) eikä niitä voida sopivasti mukauttaa, jotta saataisiin tyydyttävä estimaatti palkansaajan täyden kuukauden ansioista, tällaista työntekijää ei pidä myöskään sisällyttää muuttujaan. (Eur-lex)
Palkaton virkavapaus tai työstä vapautus
Noun 1. leave of absence - the period of time during which you are absent from work or duty; "a ten day's leave to visit his mother"
leave
time off - a time period when you are not required to work; "he requested time off to attend his grandmother's funeral"
furlough - a temporary leave of absence from military duty
pass - (military) a written leave of absence; "he had a pass for three days"
compassionate leave - (military) leave granted in an emergency such as family sickness or death
sabbatical, sabbatical leave - a leave usually taken every seventh year
shore leave, liberty - leave granted to a sailor or naval officer
sick leave - a leave of absence from work because of illness
terminal leave - final leave before discharge from military service
HAKEMUS VIRKAVAPAUS TYÖSTÄ VAPAUTUS (työsuhteinen) Virkavapauden/työstä vapautuksen syy Sairaus 01* Tilapäinen hoitovapaa 02 * Äitiys/vanhempainvapaa 03 ** Isyysvapaa 04 ** Hoitovapaa 05 Osittainen hoitovapaa 06 Työtapaturma 07 * Kuntoutusrahakausi 08 ** Eläke/kuntoutustuki 09 ** Opintovapaa 10 ** Reservin kertausharjoitus 13 ** Muu virka/tehtävä (oma työnant.) 14 Muu virka/tehtävä (toinen työnant.) 15 Palkaton yksityisasia 20 Osittainen virkavapaus 21 Osa-aikaeläke 31 Osatyökyvyttömyyseläke 34 Vuorotteluvapaa 37 Muu, mikä (JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO)
Kokonaispoistuma eli kaikkien organisaation palveluksesta eronneiden tai palkattomalle virkavapaalle siirtyneiden yhteismäärän osuus edellisen vuoden lopun henkilöstöstä oli koko valtiolla 10,6 prosenttia vuonna 2003. (Opetushallitus)
Virkavapautta/työstä vapautusta voi anoa opiskelun, yksityisasioiden hoidon tai muiden syiden vuoksi. Tällöin virkavapaus on pääsääntöisesti palkatonta. (Helsingin kauppakorkeakoulu)
Discussion
Kääntäjänä tätä joutuu pohtimaan enemmän kuin normaalisti. Oikoluen paljon tekstejä ja kokemattoman kääntäjän tunnistaa aina heti siitä, että hän käyttää liian puhekielisiä/murteellisia ilmaisuja jättäen esimerkiksi possessiivisuffiksit pois, käyttää koska-kysymyssanana silloin kun pitäisi kirjoittaa "milloin", "ketä" silloin kun pitäisi käyttää "jota" yms. Hänen käännöksensä ovat "oikein" ensi silmäyksellä, mutta kuitenkin lähes kaikki on korjattava, jotta tekstistä tulisi uskottava. Virallisissa teksteissä ei vain voi käyttää puhekieltä eli rekisterillä on väliä. Mitä syvemmälle kääntämiseen pääsee sisälle, sitä paremmin kielemme rikkauden tajuaa. On valtavasti vivahde-eroja.
Pääsinpä taas sanomaan tämänkin, vaikka se ei tätä pulmaa ehkä ratkaise.
Osa tekstistä: "Enintään vuoden mittainen palkaton poissaolo työstä ei jatkossakaan katkaise eläketurvan karttumista -- Oikeuden päätös olisi tarkoittanut sitä, että yli kuukauden mittaisella palkattomalla vapaalla eläketurvan karttuminen olisi katkennut."
Samassa tekstissä käytetään siis molempia muotoja. Tämä ei tosin auta ratkaisemaan, kumman haluamme sanastoon...
Ei minullakaan ehdotonta kantaa tähän ole ehkä tuo vapaa on vain minulle ollut yleisempi. Ja jos olen jotakin oppinut vuosien varrella, niin kieli elää koko ajan, joten sitä pitää tutkia ja seurata
esim. tuo termi leave
► noun
(also leave of absence) time when one has permission to be absent from work or from duty in the armed forces: Joe was home on leave | maternity leave.
Monet yhden hengen yritykset pitävät kirjaa vuosilomista, palkkalaskelmista, ylitöistä, sairaslomista, asepalvelusvapaasta (Miespuolisten työntekijöiden on vietettävä 6–12 päivää vuodessa kansallisen armeijan palveluksessa. Työnantajan on maksettava tältä
ajalta työntekijälle täysi palkka.), koulutusvapaasta, äitiyslomasta, palkattomasta vapaasta, vanhempainlomasta (enintään 13 viikon palkaton vapaa äitiysloman jälkeen ja siihen mennessä, kunnes lapsi täyttää kuusi vuotta, lapsesta huolehtimiseksi syntymän tai adoption jälkeen), erityisvapaasta (enintään seitsemän päivää vuodessa kestävä
palkaton vapaa lähiomaisen sairaus- tai onnettomuustilanteessa, kun työntekijän läsnäolo on välttämätön) ja työntekijöiden lainoista.
http://ec.europa.eu/enterprise/policies/sme/files/support_me...
poissaolo= Abcense.
Palkaton vapaa; hits 33 400
http://www.ess.fi/?article=250593
Puhekielessä tuo "palkaton vapaa" (unpaid leave) on yleisempi eikä silloin sanota, kenen aloitteesta se tapahtuu. Itsekin tulin ensin ajatelleeksi "palkatonta vapaata", mutta huomasin pian, että virallisempi käännös tuolle kysymyksessä olevalle virallisemmalle englanninkieliselle termille LWOP olisi palkaton poissaolo. Sitä käytetään kaikissa virallisemmissa yhteyksissä: vakuutusyhtiöiden, eläkevakuutusyhtiöiden ja ammattiliittojen teksteissä, akateemisissa yhteyksissä yms.